Werkgelegenheidsprojecten verenigen zich

Groepsfoto HOW met wethouder Baldewsingh

Op woensdag 17 juni, is in aanwezigheid van wethouder Rabin Baldewsingh een samenwerkingsconvenant ondertekend door 13 initiatiefnemers van Leerwerkprojecten voor jongeren. Het Haags Overleg Werkgelegenheidsprojecten (HOW) is een samenwerkingsverband tussen dagbestedings- en leerwerkprojecten in de regio Haaglanden. Het HOW zet zich in voor de vorming en opleiding van de Haagse jongeren tussen 16-27 jaar. Zij richten zich op jongeren die de aansluiting missen in het regulier (beroeps)onderwijs en een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Visie

De deelnemende partijen streven er naar om de zelfredzaamheid van Haagse jongeren tussen 16-27 jaar te vergroten door intensieve begeleiding en coaching. Het doel van de projecten is om jongeren toekomstperspectief te geven met een opleiding en zicht op werk. Partnerschap De initiatiefnemers, die anderhalf jaar geleden zijn gestart, hebben elkaar veel te bieden op het gebied van kennis van de doelgroep jongeren. De samenwerking is gericht op kwaliteitsverbetering en belangbehartiging. De deelnemers van het HOW hebben met dit samenwerkingsverband de volgende doelstellingen voor ogen.

Doelstelling

Projecten die participeren in het HOW bieden nu op jaarbasis aan meer 300 jongeren een plaats om aan hun toekomst te werken. Het HOW wil andere bedrijven inspireren om ook hun deuren ook open te stellen voor opleidingsplaatsen voor jongeren. Het HOW vindt het tevens belangrijk om hun dienstverlening aan de stad Den Haag af te stemmen op het beleid van de Gemeente Den Haag. Tenslotte streven de projecten na dat de jongeren onderwijs aan te bieden op locatie in samenwerking met het ROC Mondriaan en de Praktijkscholen in Den Haag.

Projecten

Voorbeelden van projecten van de participerende organisaties in het HOW zijn: Bij D’ROEM krijgen jongeren en tienermoeders de kans om de weg naar een betere toekomst op eigen kracht te bewandelen. Het leerwerkbedrijf is in de vorm van een lunchroom die de bevoegdheid heeft om beroepspraktijkvorming voor het middelbaar beroepsonderwijs te verzorgen. Bij het Leerwerkcentrum Duurzaamheid, Milieu en Techniek kunnen jongeren worden opgeleid tot het behalen van een VCA- en een heftruckcertificaat. Daarmee kunnen zij aan het werk in de logistieke sector.

Samenwerkende partijen binnen het HOW

Het samenwerkingsconvenant is ondertekend door de volgende partijen: D’roem, Sleutelen met Jongeren, Leren Doen, Mytikas, Stichting Nelis, Traubstuc, Restaurant H’eerlijk, Stichting 070Watt, Sagènn, Calibris, leerwerkbedrijven Stichting Zorg voor Arbeid, Paviljoen Kobus, GreenFox B.V., Leerwerkcentrum Duurzaamheid, Milieu en Techniek.

how